Каквото и да си говорим, ракията за българина е национално питие. През зимния сезон силната напитка става предпочитана от мнозина. За видовете ракия, начина им на поднасяне и тънкостите при дегустацията, пред „Труд news”, говори Мариана Гълъбова, технолог алкохолни напитки и производствен мениджър.

Производството

В България има прототип на сегашния казан, който е „Аламбик“. През 12 век го намират в България, а това, което се знае е, че още през 8-и век са се използвали малки прототипи на „Аламбик“, основно за производство на парфюми. Самото име „ракия“ пък е заимствано от Турция. Турците, от своя страна, заимстват от арабите, разказва ни Мариана Гълъбова.

Ракията може да се произвежда не само от грозде, а и от кайсии, дюли, сливи, праскови и други плодове. Според българския закон има 4 класификации за ракиите. Това са – винена, гроздова, плодова и джиброва. Разликата между винена и гроздова ракия е в градуса, при който се дестилира самият дестилат, от който се произвежда след това ракията. Плодовата се прави от всички други плодове, които не са грозде, а джибровата се прави в джибри. Оптималният градус за тази алкохолна напитка е 45 градуса. За мен, 40 градуса е прекалено нисък вкус.

За да се произведе ракия, трябва да има ферментация на дадения плод, а след това – ферментиралият материал, било то каша или течност, се подлага на дестилация и излиза материал „дестилат“, който е средна фракция и е най-чист. Тази средна фракция впоследствие може да бъде отлежала в бъчви или да бъде чиста, бяла ракия.

Любопитен детайл е, че най-малко произвежданата ракия е дюлевата. Дюлята, като насаждения в световен мащаб, има много малко като количество и също така е трудна за обработка. Ракията от нея в повечето случаи е смесена с друг плод.

Чаша за ракия

Има два варианта чаши, които са много подходящи за пиене на ракия. Единият от тях е т.нар. сертифицирана чаша ISO, която се стеснява горе в гърловината и това спомага за насочване на ароматите.

Другият вариант е по-тумбеста чаша, която отгоре се разширява като тип „лаленце“. Най-важно е чашата да бъде добре измита и да няма аромати на веро или препарати за миялна, казва още Мариана.

Дегустацията

Важно при дегустацията е, когато помирисваме устата да седи леко отворена, за да може ароматите, които влизат през носа, да минават през носоглътката и да излизат.

По този начин се завърта един цикъл и много по-добре можем да поемем ароматите. След това идва вкусът, обяснява ни специалистът.

В комбинация с подходяща храна

През зимния сезон ракията се комбинира добре с туршия или сезонна салата. Но плодовите ракии, като сливовата, например, може да се комбинира с десерт на шоколадова основа. По-ароматните ракии също могат да се консумират с десерти.

Отлежалите ракии могат да се пробват с по-мазни храни, като сланина или някои видове сирена. Няма строго специфични насоки за това, какви храни можем да съчетаем с ракията, но има и някои правила, като това, че, ако ракията е много пикантна, не е добре да се комбинира с пикантна храна. Ако пък има сладникави нотки е добре да се съчетае с десерт, пояснява още Мариана.

Сезонът на ракията

Приема се, че ракията се пие по-често през зимата. Въпреки че, от търговска гледна точка, лятото е слабият сезон за ракията, то все по-често започват да се правят доста коктейли с… ракия. Дори на плажа, в много барове, предлагат „Еспресо Мартини“, като Мартинито всъщност е заменено с ракия.

Има различни варианти на ракията, които под формата на коктейли, стават много приятни, разяснява технологът Мариана Гълъбова.

В конкуренция с уискито

Напоследък ракията се оказва, че е доста скъпа напитка. Има уискита, които са по-евтини от една ракия. Шише ракия може да достигне цена и над 100 лв. Сърбите, например, са доста смели в цените.

Цената зависи от количеството материал, който може да се произведе. Тъй като ракията е от сезонни продукти, съответно си ограничен за нейното производство в рамките на годината. Ако имаш 10 тона, то само от тях може да се произведе ракия. Това е една от основните причини и за цената й.

Другата е увеличението на цената на амбалажите. В момента, не само заради инфлацията, а и заради войните, които се водят, е трудно да се намери амбалаж, стъкло, тапи, кашони… Това води до оскъпяване, убедена е Мариана.

Отворената бутилка ракия „пазим“ в хладилника

След като една бутилка ракия вече е отворена, тя се съхранява в хладилника.

Ако е добре затворена може да издържи така до месец-два. Затова не подценявайте този момент, ако искате да не губите от качеството на алкохола.

Източник: в. Труд


АВАНТИ предлага богато разнообразие на ракии.

🥂 Консумирай отговорно!

🛒 65 магазина в България

🌐Поръчай online: avanti-bg.com

➡Алкохол и цигари НЕ се продават на лица под 18 години!