В новия брой на списанието си – Noblesse Oblige,
Българската стопанска камара посвети статия на
управителя и собственик на „Аванти 777“ – Татяна Попова.
Представяме Ви пълния текст:


Няма да я видите в официален костюм и на корицата на списание, няма да я срещнете на лъскаво събитие и на почивка с депутати. По-скоро ще я видите на литургия в Бачковския манастир и на протест за високата цена на ел. енергията пред Министерския съвет.

Представяме ви жената-предприемач и работодател на над 400 души – Татяна Попова, собственик и управител на „АВАНТИ 777“.

Веригата за продажба на цигари, алкохол и захарни изделия „Аванти“ е създадена през 2003 г. В момента в нея участват 46 магазина в София, Бургас, Варна и Велико Търново и 20 обекта на франчайз в Стара Загора, Своге, Пловдив, Перник, Кърджали, Видин, Благоевград и София.

Татяна Попова е завършила „Стопанско управление“ в Свищовския икономически университет „Д. А. Ценов“, а преди това – Техникума по механотехника в Сопот. Работила е във военния завод в гр. Кула, а след това – във военния завод в София, като „Охрана на труда“.

В началото на 90-те години започва търговия с бързооборотни стоки. Стартира бизнеса в съдружие с Бойко Илиев, а първите им обекти са малки магазинчета в София – вид хранилища, където продават предимно на едро. Работят с три компании – една на Татяна, една обща и една на Бойко Илиев. През 2012 г., когато започва процедура по кандидатстване за лизинг на служебни коли, Татяна открива, че всички компании са с големи отговорности и нито една от тях няма право да получи лизинг. Тогава тя взима лизинг като физическо лице, наблюдава финансовите потоци в компанията и се разделя със съдружника си по труден начин. Задълженията на компанията са много големи. ОББ е банката, която открива в идеите на Татяна Попова потенциал за развитие и поетапно й отпусна четири кредитни линии, на обща стойност 2.1 млн. лева.

Така сама рестартира бизнеса, с четири магазина в София – в  „Борово“, „Бъкстон“, в „Мотописта“ и на бул. „Димитър Несторов“. Сега обектите са в цялата страна и са над 60.

Когато бизнесът върви добре, някой се опитва да го подпали

През 2019 г. два сериозни пожара изпепеляват стока за милиони левове в склада на „Аванти“. Официалната тройна експертиза показва, че палежите са умишлени, а огнищата са били три. И към днешна дата няма заподозрени, още по-малко – осъдени, а за случая продължава да се говори само в медиите.

Да работиш с хъс и да се бориш срещу всички порочни практики

Татяна Попова определя бизнес средата у нас като безумна, защото нееднократно е била свидетел на корупционни практики, административни недомислици, издевателстване върху бизнеса и кражби от клиенти и работници. Въпреки това, вместо разочарование, избира да насочи горчилката към хъс за открито противопоставяне. Сред битките, които води, са: Наредба Н-18 (за касовите апарати), смяната на бандеролите и определянето на бутилките със стар бандерол за незаконни, когато имат вече платен акциз и ДДС, високата цена на ел. енергията за бизнеса и др.

Вероятно голяма част от предприемачите в България негодуват по същите причини, но малцина го заявяват открито, търсят отговорност от институциите, излизат на протест с работниците си и говорят, без да звучат удобно.

Ще се боря! Затова и учредих сдружение, което се казва „Подкрепа за българския бизнес“. Набирам членове. Смятам, че само обединени можем да се спасим. Трябва да си подадем ръка, да изтръгнем омразата от сърцата си, да забравим конкуренцията. Ние преди всичко сме българи и, за да оцелеем от големите мастодонти, настанили се удобно на нашия пазар, обединението е по-належащо отвсякога! Само обединени можем да променим порочната бизнес среда в държавата ни, която за едни е майка, за други – мащеха. Лошото е, че аз като българска фирма, не усещам майчинските й чувства. А добре би било да си пазим достойнството взаимно: бизнес и държава!, споделя в интервю за вестник “Капитал” Татяна Иванова!

„АВАНТИ 777“ е член на Българската стопанска камара

Проверка на възрастта

С натискането на „ДА“ удостоверявам, че съм над 18 години.

или

Винаги се наслаждавайте отговорно.