ПРОМОЦИЯТА Е ИЗТЕКЛА!

От днес при покупка за над 40 лв. на вино „7 GENERATIONS“ клиентът на „Аванти“ получава подарък – книгата ОТ КАЛИФОРНИЯ ДО СТЪЛПИЩЕ. Историята на един емигрант, или как станах богат в Америка от Любен Рабчев – собственик на винарско-хотелския комплекс в с. Мечка Седем поколения“.

Любен Рабчев е роден през 1942 г. в с. Бяла черква, Търновско. През 1968 г. емигрира в САЩ и прави успешен бизнес. Връща се в България след половин век и създава винарско-хотелския комплекс „Седем поколения“ в с. Мечка, на брега на Дунав.

За книгата си авторът Любен Рабчев споделя:

Никога не съм мислил, че ще завърша този ръкопис, че той дори може да стане книга. Оцеля по чудо. Започнах го преди 50 години в емиграционния лагер „Трайскирхен“ край Виена. Някои въпроси и отговори останаха за по-нататък. Вероятно съм осъзнавал, че един ден ще се върна към тях отново. После, когато вече бях в Америка, продължих да пиша – мъчех се да си обясня случилото се. Но онова, заради което бях избягал, вече губеше значение и – спрях. Бях свободен, бях в мечтаната страна и исках да стана и станах богат – всичко друго избледня…

Винаги съм смятал живота си за уникален, исках да го живея (и тогава, и сега – след половин век) така, както аз смятах и смятам, че трябва, а не както някой ми каже, заповяда или принуди. Точно затова – вече тук, в България, реших, че трябва да се върна към спомените си, към преживяното, към предизвикателствата, към полетите и паденията, и най-важното – към непресекналата ми жажда да откривам, да градя, да печеля (но и всички до мен да печелят).

Не се чувствам виновен за нищо.

Исках да полетя и да постигна мечтата си.

Успях, но с годините в Америка, а и сега, осъзнавам цената. Не финансовата – другата, която плащаш не през банките…

Дългото завръщане е неизбежно, ако прокуденият беглец започне да се „рее между земята и небето“. Да търси спокойствие и смисъл между два бряга – тук и отвъд океана… Освен ако не изгради своя стълба към небето. Парите, богатството и облагите от тях са тук и сега – докато си жив. Но ако след смъртта ти не оставят неизличима следа, те са нищото, което те превръща в нищо след нея.

Когато се изкачвам по моята стълба към небето в Стълпище, когато човешката глъч изчезне и чувам само тихите пориви на вятъра, паралелът между земята и небето като между двата бряга – България и Америка, е неизбежен. От Калифорния до Стълпище – колко далеч и колко близко! От стъпалото, до което съм стигнал, виждам как превръщаме това запустяло някога място в райска градина. Съзнавам, че няма да бера в моя живот плодовете на това, което правя сега. Засаждаме орехи и знаем, че ще дадат плод след 7-8 години. Садим нови лозя, а от гроздето им ще мога да направя вино едва на шестата година. И след това трябва да минат още 3-4 години, за да остарее.    

Каква перспектива за дълъг живот!

От покрива на новата ми къща в Стълпище хоризонтът сега изглежда сякаш по-ясен: като нова мечта и като всичко, което искам да направя. И да оставя след себе си.

Не само тази книга…

ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ КНИГА, НАПРАВЕТЕ ПОКУПКА ЗА ПОНЕ 40 ЛВ. НА НЯКОИ ОТ СЛЕДНИТЕ АРТИКУЛИ: