Виното е изискана напитка, която вълнува съзнанието на човека още от далечната древност. Освен със своя опияняващ вкус, е известно и с полезните си свойства. Но днес ще се съсредоточим върху удоволствието от консумация на вино и затова сме ти подготвили шест основни правила за поднасяне и дегустиране на вино. Ако свикнеш да ги прилагаш гроздовият еликсир ще ти разкрие своите тайни.

Избор на правилната чаша

Колкото и странно да звучи, чашите играят важна роля при дегустацията на вино! Неправилно избраният съд може да попречи на пълното разкриване на ароматите и вкусовете на напитката. Съществуват множество различни чаши създадени специално за различните сортове вина, но за да не превръщате дома си в стъкларски магазин ви съветваме да заложите на класическа стъклена чаша с форма на лале. Тънките стени, абсолютната прозрачност и дългото стъбло са други ключови характеристики, които не могат да бъдат пренебрегнати. Разбира се, не забравяйте, че чашите трябва да са сухи и чисти.

Обърнете внимание и на начинът, по който държите чашата. Като правило, когато дегустирате вино, дръжте чашата за стъблото, без да докосвате стените й с пръсти. Докосването на стъклото с пръсти може да повлияе на температурата на самата напитка, което е крайно нежелателно. А зацапването с пръстови отпечатъци е не само грозно, но и ще попречи на оценката на цвета.

Пълнене на чашата

Важно е не само в какво наливате виното, но и как го правите. Да, виното е сложна и многостранна напитка, но ако спазвате всички правила, то лесно ще ви разкрие своите незабравими вкус и аромат. Препоръчваме да отворите бутилката предварително, за да дадете възможност на напитката да събуди своите добродетели.

Чашата трябва да е пълна максимум на 1/3 и между другото, ако вашият дегустационен план има няколко различни вина, тогава е по-добре да започнете с по-леките и постепенно да преминете към по-силните сортове. Леките вина включват пенливи, розе и бели вина. По-тежките сортове са червените вина. Между различните вина е хубаво да изпивате глътка вода, това ще ви помогне да освежите вашите вкусови рецептори.

Важна е и температурата на виното. Нормата за леки сухи бели вина е 10-12 градуса, за червените – 10-14 градуса, за силните вина – 16-18 градуса, за десертните и пенливи вина – 18-20 градуса.

Оценете напитката визуално

За да оцените виното визуално, чашата трябва да бъде поставена на нивото на очите. Първо, трябва да оцените прозрачността и цвета на напитката. Качественото вино трябва да е без ивици и мъгла. Що се отнася до цвета, най-добре е да го разглеждате на бял фон, например върху плътна салфетка или памучна кърпа. По правило отлежалите вина са с по-тъмен цвят. Мътният кафеникав цвят на напитката може да означава увреждане на виното в резултат на неправилно съхранение.

След това разклатете чашата внимателно. Напитката ще остави капки по стените на чашата, които във Франция се наричат „винени крачета“. Колкото по-дълго се задържат, толкова по-добра е напитката. Също така, чрез „винените крачета“ можете да проверите силата на виното. Ако се стичат бързо и изчезнат, означава, че виното е сухо.

Уловете аромата на виното

Обострете обонянието си! Този етап е не по-малко важен от действителния вкус на виното. Ароматът е важна характеристика на напитката, която може да предостави много информация за определен сорт вино. Показателите, които говорят за качеството на напитката, са интензивността и сложността на букета. Струва си да се помни, че младите вина обикновено имат по-прости аромати, а отлежалите вина от своя страна имат по-богат и сложен аромат.

Има три основни аромата, които могат да бъдат присъщи на качественото вино: флорален (роза, бъз), плодов (лимон, праскова, ананас) и пикантен (ванилия, тютюн).

Вкусът на виното

Ето, че стигнахме до най-важния етап, а именно вкусването на виното. Първо, трябва да отпиете малка глътка вино и като че ли да го „сдъвчете“, като дадете възможност на напитката да се разпространи по вкусовите рецептори на езика и небцето. Опитайте се да определите какво вкусвате: сладко, кисело или тръпчиво. След това можете леко да отворите устните си и да издишате.

На втората глътка се съсредоточете по-сериозно върху сетивата си. Загрявайки се в устата, виното отделя аромати и пари, които правят възможно по-доброто разбиране на консистенцията, киселинността и вкуса на напитката. Не забравяйте, че всички компоненти на виното трябва да бъдат балансирани и твърде яркото подчертаване на един от тях означава, че напитката е с ниско качество. Запомнете, че доброто вино има хармоничен вкус.

Обърнете внимание на послевкуса

Важно е да се анализира какъв вкус и аромат оставя виното след себе си. Тази техника може да разкаже и за качеството на напитката. Ако виното е с ниско качество, послевкусът ще изчезне твърде бързо Но ако богатият вкус продължава дълго време, тогава напитката, която сте избрали, е достойна за внимание. В същото време прекомерната стипчивост и киселинност не са добри показатели за послевкус. Те говорят по-скоро за лошото качество на виното.

След като преминете през всички етапи на правилната дегустация, можете напълно да се насладите на чаша от тази благородна напитка. Основното нещо е да запомните, че въпреки всички лечебни свойства, виното остава алкохол, така че трябва да се консумира умерено. И ако сме успели да те изкушим ела ТУК и избери чудесно вино, което да дегустираш с приятелите си.