За много хора водката е идеалната напитка за дълги вечери с приятели вкъщи или на бар. Голяма част от почитателите  я предпочитат чиста, придружена от подходящи мезета, но понякога и те желаят да опитат нещо ново с оригинален изискан вкус. В такива случаи препоръчваме да импровизирате с няколко лесни коктейла с водка, които без усилие ще приготвите у дома.

 

 

  1. „Кървава Мери“

Състав:

водка – 50 мл;

доматен сок – 25 мл;

лимонов сок – 5 мл;

сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: предварително охладете всички компоненти. Налейте доматен сок в чаша, след това водка и лимонов сок. Поръсете отгоре със сол и черен пипер. Този коктейл се пие на малки глътки.

 

История: Коктейлът „Кървавата Мери“ се появява през 1920 година. Рецептата е измислена от парижкия барман Фернандо Петиот, който е работил в едно от развлекателните заведения в града. Коктейлът е именуван на английската кралица Мери I Тудор, която получила прякора „Кървавата Мери“.

 

  1. „Водка и Red Bull“ (Red Bull)

Състав:

водка – 40 мл;

Red Bull – 120 ml;

кубчета лед – 4-8 броя.

В класическата версия коктейлът се приготвя в съотношение 1:3 (една част водка към три части Red Bull).

Приготвяне: поставете лед в чаша, след това добавете водка и Red Bull (последователността няма значение).

История: Това е един от най-експлозивните коктейли, правени някога с модерната енергийна напитка Red Bull. За първи път се появява преди няколко години в барове в Западна Европа.

 

  1. Космополитън“

Състав:

водка – 50 мл.

портокалов ликьор – 15 мл.

сок от лайм – 7-8 мл.

боровинков сок – няколко капки ( на вкус)

Приготвяне: Всички продукти се смесват в шейкър. Може да се сложи и резен лимон за повече аромат.

Водката е идеална основа за леки плодови вкусове, а „Космполитън“ е най-доброто доказателство за това. Това е онзи красив розов, плодов коктейл, приготвен с водка, сокове от червена боровинка и лайм, и висококачествен портокалов ликьор. Нежно наричан „Космо“, той може да се адаптира според вашия вкус. Някои го предпочитат сладък и сипват повече червена боровинка, докато други обичат само намекът й. И в двата случая е фантастично.

История: Историята на коктейла е доста спорна. Според световната асоциация на барманите, оригиналната рецепта е базирана на „Абсолют Цитрон“, известната водка с вкус на лимон.

 

  1. „Отвертка“

 

Състав:

Портокалов сок – 100 мл;

Водка – 50 мл;

Лед – 2-3 кубчета;

Красив резен портокал за украса.

 

Приготвяне: Тъй като можете да си позволите много експерименти у дома, ще разгледаме не само класическата версия, но и няколко алтернативни:

„Класическо“ съотношение на водка към сок – 1:2;

„Лека версия“ – 1:3;

„Първи стандарт“ – 3:7;

Обратна отвертка – DriveScrewer – 2:1 или 3:2. Тук преобладава силния алкохол и това вече не може да се нарече официална версия на коктейла, но решихме, че би било интересно да знаете.

История: Първото писмено споменаване на коктейла „Отвертка“ се появява в списание “American Time” в изданието от 24 октомври 1949 г. 

Произходът на името на коктейла не е известен със сигурност; има версии, свързващи коктейла с американски пилоти, американски петролни производители, мюсюлмани желаещи да употребяват алкохол и др.

 

  1. Водкатини

 

Състав:

мартини Бянко (Bianco) – 15 мл;

водка – 70 мл;

кубчета лед – 6-7 штук.

Приготвяне: добавете всички съставки в чаша с лед и разбъркайте.

История: Коктейлът „Водкатини“ се появява за първи път в САЩ през 50-те години. Името на автора на рецептата остана неизвестно. Преди това мартинито се смесвало с джин, но поради специфичния вкус на пелин с хвойна, комбинацията не бела успешна. Замяната на джина с водка дало удивителен ефект – коктейлът станал любим на много американци, а появата на чаша мартини с водка в ръцете на известни филмови герои само добавило популярност към напитката.