Три невероятно пивки рецепти за сгряване на зимата

Разкриваме легендите за създаването

на грога, ирландското кафе и „пламтящото вино“

Най-хубавото на студеното време е, че никой не може да те укори, че на обяд пиеш нещо сгряващо. И нямаме предвид запарка от горски билки, известна като чай, а говорим за напитка с основен компонент алкохол. Дами и господа, днес ви представяме рецептите за три зимни класики за сгряване – грог, ирландско кафе и любимото в немскоезичния свят „пламтящо вино“. А като бонус, сме ви подготвили и легендите за тяхното създаване.

 

Грог е създаден за борба с пиянството

 

Не, няма грешка – тази популярна алкохолна напитка, колкото и да е странно, е неочакван резултат от борбата срещу пиянството на английските моряци. През 18 век порционът на моряците от британския кралски флот задължително е включвал ром. Но веселото „йо-хо-хо“ и последствията от него не се харесват на суровия вицеадмирал Едуард Върнън, по прякор Стария Грог. Това прозвище морският вълк дължи на любимата си мантия, която никога не свалял. Тя се наричала „grogam cloak“ и била изработена от коприна, вълна и мохер.

 

Адмиралът се чудел как да намали степента на развеселеност на своите моряци и в същото време да не им отнема любимата напитка, защото това неминуемо би довело до бунтове. Затова заповядал ромът да се разрежда със студена или гореща вода в зависимост от сезона. Не е ясно до колко тази стъпка е имала ефект, но е факт, че напитката бързо става популярна и на сушата и започва да се предлага в много кръчми в различни варианти. Най-популярният е в комбинация със силен чай.

 

Послепис: явно дори и разреден, ромът е продължил да оказва нежелано въздействие върху британските моряци и затова през 1970 година официално е изключен от дневната им дажба.

 

Класическа рецепта за грог:

 

Разтворете 2 чаени лъжички или кубчета кафява захар в 200 мл вряща вода и изсипете 50 мл тъмен ром в нея. Внимавайте водата да не кипне, защото ще се изпари алкохола от питието. За аромат можете да добавите листо мента или пръчка канела.

 

Ирландското кафе е родено на морско летище

 

Според легендата, друга зимна класика – „ирландското кафе“ се появява в градчето Foynes в Ирландия. От там излитали хидропланите за Ню Йорк. В един студен и дъждовен ден полетите били отменени, а пътниците били настанени в близкия ресторант. Там попаднали на готвача Джо Шеридан. Когато вижда разочарованите им лица, той решава да добави малко ирландско уиски към горещото кафе. Един от пътниците попитал дали кафето е бразилско. Отговорът бил „По-вероятно е ирландско“.

 

Оттогава Foynes е домакин на ежегодния фестивал на ирландското кафе, а горещата напитка има милиони почитатели по целия свят. Самият Джо Шеридан казва, че истинското ирландско кафе изисква „сметана – дебела колкото ирландски акцент; кафе – силно, като приятелско ръкостискане; захар – сладка, като речта на мошеник; и уиски – мощно като земята. „

 

Рецептата на Джо Шеридан за ирландско кафе:

 

Предварително загрейте чашата за кафе. Налейте 45 мл. уиски и 90 мл. горещо кафе, добавете чаена лъжичка тръстикова захар и изчакайте да се разтвори. Разбийте 30 мл. сметана на пяна, и я разпределете върху напитката.

 

Глювайн – пламтящото вино е с корени от древния Рим

 

Любимото на много хора немско коледно вино Gluhwein всъщност не произлиза от Германия, а от древния Рим. Появата на подправеното и загрято вино е била провокирана от чисто практически причини – римляните са разбрали, че така могат да запазят за по-дълго време вино, което е започнало да вкисва. Този подход бързо се е разпространил из цялата империя и особено много се е харесал на жителите на северните провинции, една от които е Германия.

 

Днес класическата немска рецепта за Gluhwein включва червено вино, захар, канела, портокал и карамфил. Днес по коледните базари в Германия могат да се открият различни вариации. Например в района на Хайделберг добавят боровинки, другаде ром за подсилване, а някъде дори и през зимата грят бяло вино.

 

Класическа рецепта за Gluhwein:

 

Съставките са: хубаво вино, портокал, канела, звездовиден анасон, няколко зърна кардамон, карамфил и по желание алкохол (ром, коняк или уиски) за подсилване. В достатъчно голям съд се смесват всички съставки и се поставя на горещ котлон. Съдът се маха малко преди виното да достигне точката на кипене. Ако се остави да заври, алкохолът ще изчезне. Оставя се да престои, за да могат подправките да пуснат аромата си и след това се прецежда. Съдът с прецеденото вино се държи на слабо нагрят котлон, за да бъде напитката постоянно топла.

 

 

Това бяха нашите три предложения за сгряващи зимни коктейли. Ако са ти харесали, можеш да откриеш прекрасни съставки в нашите магазини или онлайн на https://avanti-bg.com/