Време е за истории от Аванти!

Знаете ли, че… Ромът преди се е използвал като…. валута?

Ромът бил толкова ценен през 18-ти век, че го ползвали като валута. Моряците получавали и ром към заплащането за извършената от тях работа.

Всички познават рома като напитка от Кралския флот и пиратите, но малко хора знаят за произхода му и историята на тази напитка се връща дълбоко в древността. Говори се, че първоначалната му дестилация е започнала в древна Индия и Китай, но това е погрешно схващане, всъщност всичко е започнало в Малайзия.

Първата дестилация на ром започва през 17 век. В Карибите имало много плантации, върху които работели хиляди роби. След като за пореден път излагат меласата на преработка, робите осъзнават, че този продукт от производството на захар може да ферментира и, в крайна сметка, да се превърне в алкохол. Тук всичко започва! Повечето историци смятат, че първоначално ромът е открит на остров Барбадос, но записите от 1620-те също твърдят, че напитката е произведена в Бразилия.

Между 1630 и 1660 г. ромът е попаднал в колониална Америка. През 1664 г. британските колонии създават първата дестилерия на Стейтън Айлънд и 3 години по-късно – в Бостън, Масачузетс. Не след дълго дестилацията на ром се превърнала в колониалната най-доходоносна индустрия в Нова Англия. Първоначално ромът бил като уиски и за известно време дори имал ролята на валута. Напитката бързо стана популярна сред мъже, жени и дори деца. В подкрепа на нарастващото търсене било сключено търговско споразумение между колониите на Карибите и Африка, известно като „Търговски триъгълник“. Накратко, споразумението улеснявало търговията с ром, меласа и роби, които осигуряват работна ръка, съставки и, в крайна сметка – самия ром.

С течение на времето румът започва да се използва в политическата игра и кандидатите започват да подкупват избирателите с питие в опит да повлияят на резултатите от изборите. И по време на встъпването си в длъжност Джордж Вашингтон щедро почерпил гостите със своя ром от Барбадос, като по този начин спечелил бъдещи поддръжници и верни приятели. Ако сега такъв подход изглежда неправдоподобен за нас, по-рано е бил обичайна практика.

През 1655 г. кралският флот превзема Ямайка и ромовата индустрия става собственост на британския флот. След известно време британците изоставят ракията и включват ром в ежедневната диета на всички моряци, давайки на напитката ново име „грог“, като същевременно променят състава й. Факт е, че ромът се оказа твърде силна напитка и оказва лош ефект върху моряците, пречейки на работата. След това адмирал Едуард Върнън наредил напитката да се разрежда с нещо безалкохолно. Името „грог“ е кръстено на наметалото на адмирал Върнън „грограм“, което той винаги е носел по време на лошо време.

Тъй като основната работа на Кралския флот била да залавя пирати, когато пиратски кораб бил заловен, ромът се превръщал в желаната плячка и винаги бил разделян поравно между членовете на екипажа. Въпреки това, за разлика от адмирал Върнън, повечето капитани, особено пиратските кораби, не изисквали екипажът им да разрежда рома с вода и с течение на времето по-голямата част от пиратите станали силно пристрастени към рома. Това не можело да не повлияе на икономическите отношения и напитката бързо започнала да се използва като валута и се оценява като една от най-ценните стоки. Освен това, пиратите използвали ром като валута в пристанището, продавайки го в замяна на роби. Много пиратски военачалници използвали ром като начин да си купят нов или да поправят истински военен кораб.

_____
Алкохолни магазини «Аванти»
🥂 Консумирай отговорно!
🛒 65 магазина в България
➡Алкохол и цигари НЕ се продават на лица под 18 години!