Пурите са като виното или уискито – има ги в много разновидности и на различни цени. Някои са маркови, други не. Някои ги купуват от снобария, други решават да се поглезят с тях инцидентно. Няма обаче горна граница на сумите, които колекционерите са склонни да похарчат, за да получат най-скъпите и редки видове. Казано накратко, може да си запалите пурата със стодоларова банкнота и това няма да изглежда странно, след като самата пура струва поне сто пъти повече.

И говорейки за пури, колко смятате, че може да струват най-скъпите в света? Вижте една класация на askmen.com.

  1. Ancient Mayan Sicars – 507 000 долара

Те не само са стари, но и са основата на произхода на пурата, както я познаваме. Древни пури са били открити в Гватемала от екип археолози и се смята, че са на възраст около 600 години. Невероятно е, че експертите като цяло смятат, че те са безопасни да се пушат. Предвид цената им обаче, е добре да има много специален повод.

  1. Gran Habano

Това е странно, но и забавно. Първоначално направена само за показване, никой не е подозирал, че Gran Habano ще предизвика интерес. Един колекционер плаща за нея обаче 185 000 долара. Тя тежи 725 кг и е разположена в специално проектирана тръба. На теория 40 човека могат да я пушат едновременно.

  1. King of Denmark – 4 500 долара на пура

Вече официално сме на милиардерска територия и това е най-скъпата „истинска“ пура в света, тъй като тя е персонализирана със златно фолио и гравюра. Ако решите да купите две от тях, не забравяйте да вземете и позлатената кутия към тях. Ще ви струва само някакви си 8 500 долара допълнително за нея.

  1. Gurkha Black Dragon – 1 150 долара на пура

Докато можете да купите Black Dragon Tubos (относително) евтино, то сортът от 2006 г. се откроява като много лимитирана версия. Това прави пурите трудни за намиране и много скъпи.

  1. Gurkha His Majesty’s Reserve – 750 долара за пура

След като пурата от този вид е навита, тя се потапя в коняк Louis XIII – един от най-скъпите. Този процес е уникален по рода си с това, че вместо да отнеме от пурата аромата на качествения тютюн, конякът облагородява и насища още повече вкуса. Произвеждат се едва по 100 кутии на година и списъкът на чакащите е запълнен за години напред.

  1. Cohiba Behike – 470 долара за пура

Те са кубински, което ги прави и малко по-труднодостъпни. Тази серия беше пусната през 2006 г., за да отпразнуват 40-годишнината от създаването на Cohiba, като само около 100 кутии стигнаха до свободния пазар на дребно. Ако искате да се сдобиете с неотворена кутия от тази серия, това би Ви струвало поне около 18 800 долара.

  1. Fuente Don Arturo AnniverXario – 163 долара за пура

Време е за сериозни пури на сериозни цени. Тези са произведени през 2001 г., но пуснати само през 2008 г.в памет на Артуро Фуенте. Кутия Arturo Fuente с 46 пури ще Ви струва поне 7 500 долара.

  1. Arturo Fuente Opus X „А” – 79 долара за пура

Казаваме Ви –  Arturo Fuente са големи. С най-голямата от линията Opus X (и вероятно най-голямата, която някога ще видите – този модел е с дължина над 23 см), ще изглеждате така, сякаш сте захапали полицейска палка.

  1. Arturo Fuente Opus X BBMF – 55 долара на пура

Ако успеете да намерите такава пура на дребно, сте късметлии. Тези пури, произведени от известния производител Arturo Fuente, са много търсени и бутикови, и в действителност може да се наложи да платите много повече, за да получите такава. 55 долара е официалната цена на производителя, но се пригответе да похарчете повече. Произвеждат се в Доминиканската република, което значи, че са достъпни и законни в целия свят.

  1. Louixs – 50 долара за пура

Тези внушителни пури имат портрет на Луи XIV върху тях, което е знак, че са добри. Макар че не са от Куба, а от Никарагуа, те се правят от кубински експерти. Имате гарантирани 90 минути удоволствие от пушенето на всяка една от тях.

Проверка на възрастта

С натискането на „ДА“ удостоверявам, че съм над 18 години.

или

Винаги се наслаждавайте отговорно.