Уискито се превръща във все по-предпочитана напитка в България и хиляди хора всеки ден се потапят в необятния свят на кехлибарения еликсир. Затова е добре да познаваме тази течна наслада и да можем да четем етикета, който е първият ни източник на информация какво наливаме в чашите. Днес сме ти подготвили кратък речник на най-важните уиски термини, които са задължителни за всеки познавач на напитката.

Single Barrel

Това означава, че съдържанието на бутилката идва от една-единствена бъчва. Това означава, че имаш уникално уиски в лимитирана серия, тъй като стандартът за уиски бъчва е 200 литра. Затова и две уискита от една и съща дестилерия и една партида могат да са различни – просто на света не съществуват две еднакви бъчви.

Single Malt

Този термин се отнася до малцово уиски, което се дестилира в една дестилерия. В ЕС това означава, че за направата на уискито е използване ечемик. В САЩ и Канада не е така – там може да се използва ръж или царевица. Освен това, ако е шотландско или ирландско, уискито трябва да отлежи поне три години. Тук има един важен момент – при бутилирането може да се смесят различно отлежали уискита от различни бъчви, но важното е всички те да са от една и съща дестилерия.

Blended Malt

Шотландската уиски асоциация  използва този термин за уискита, които са смес от едномалцови уискита от повече от една дестилерия. Такива са много от масовите брандове. Това, че уиските е „смесено“ по никакъв начин не означава, че е лошо. Майсторите дестилери на големите марки обикалят производителите и купуват отлични бъчви, които смесват по свой вкус и така могат да предложат неповторимо уиски изживяване.

Cask Strength

Този термин показва, че преди да се бутилира отлежалото уиски към него не се добавя вода, за да се постигнат обичайните 40 алкохолни градуса, а то е такова, каквото е било в бъчвата. Обикновено при тези уискита градусът започва от 46 градуса нагоре като няма ограничение до къде може да стигне силата им.

Индикация на възрастта

Напоследък на пазара все по-уверено си проправят път уискита без индикатор на възрастта. Това са млади и свежи напитки, които най-често са били в бъчви около година и дори и по-малко. Но ако на етикета на дадено уиски има указана година, това означава, че нито една капка в бленда не може да е по-млада от посочената възраст. Някои производители посочват при по-скъпите блендове какви са възрастта и произходът на всяко използвано уиски, което дава ценна информация на потребителя и е добре да се запознаем с нея. Така не само ще знаем точно какво пием, но и ще можем да блеснем със знания пред гостите си.

Това са най-важните уиски термини, които според нас всеки почитател на напитката трябва да познава. Очаквайте скоро и още интересна информация за „огнената вода“, а до тогава разгледайте селекцията ни от прекрасни уискита ТУК.