От поколения българите разчитат на греяната ракия за да стоплят както тялото, така и душата. Но за да се получи желания ефект е важно напитката да е „истинска“. 

В магазините на Аванти ще откриете огромно разнообразие от качествени питиета, които ще гарантират отличен резултат! И за да сме напълно сигурни във вашия успех, днес ще ви разкрием няколко рецепти за греяна ракия!

Освен, че е прекрасно питие, тя притежава някои противовирусни свойства, което я прави още по-ценена от нашия народ. Смята се, че спомага за премахването на лошия холестерол, нормализирането на кръвното налягане и заздравяването на стените на кръвоносните съдове. Затова кардиолозите препоръчват да се пие по малко ракия за здраве всяка вечер. А ние от Аванти смятаме, че ако е „греяна“ е още по-добре!

За жалост трябва да предупредим, че греяната ракия притежава един безспорен минус – бързо свършва!

И така, преминаваме към обещаните рецепти. Знаем, че във всяко семейство има „табиет“ как да се грее ракия, който се предава със семейните традиции и затова ще ви представим три класики и няколко „пиниза“ за финал.

Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че греяната ракия се приготвя непосредствено преди консумация. За приготвянето й задължително ще са ви необходими: 

  1. Плодова ракия
  2. Джезве, канче или друг подходящ съд
  3. Захар или мед
Греяна ракия със захар

Това е най-известната рецепта за греяна ракия!

За да я приготвите следвайте тези лесни стъпки: В джезве или тенджерка се слагат ракията (колкото желаете и можете да изпиете без негативни последствия) и захарта ( в зависимост колко сладка искате да е), загряват се докато сместа кипне, сваля се от огъня и се похлупва. Сервира се гореща в малки чашки.

Греяна ракия с карамелизиране

При този начин на приготвяне съставките са същите, но постигаме различен вкус! В джезве или тенджерка се слага захарта и се нагрява и разбърква до карамелизиране. Добавя се ракията и се оставя да кипне. Сваля се от огъня и се поднася гореща в малки чашки.

Греяна ракия с мед

Греяната ракия с мед е най-известна и с лечебните си свойства. За да я приготвите ще ви е необходим хубав български мед, ракия и съд за приготвяне. Смесвате ракията и меда, и загрявате до кипване, след което сервирате в малки чашки и се наслаждавате.

„Пинизчийска“ греяна ракия

Много майстори правят комбинация от мед и карамел. Пъро приготвят греяна ракия с карамел и след това добавят мед, за повече аромат, богат вкус и сладост. Разбъркват докато медът се разтопи и после чакат ракията да заври. Щом започне кипенето „гасят“ с няколко капки вода. Това се повтаря още два пъти. След това ракията се поднася в керамичен чайник с тясно гърло, което е запушено със сушено люто чушле.

Към всички горепосочени варианти може да добавите по ваша преценка и вкус: карамфилчета (подправката, а не цветето), сушена ябълка или друг плод, кора от портокал, пръчка канела, черен пипер или дори пакетче чай. Оставяме това на вашето въображение!

Но освен тези добавки е важно и какво ще сложим на масата с това лечебно питие.

Греяната ракия се комбинира много добре с класиката кисело зело, поръсено с червен пипер и олио, хубава туршия и дебело нарязани тънки мезета.

От нас наздраве и ще се радваме ако споделите вашите рецепти във Фейсбук страницата ни