Много хора вярват, че брендито, конякът и арманякът са всъщност едно и също питие с няколко названия, но в действителност това не е така. Да, тези напитки имат общ произход, но са много различни и днес ще ти разкажем какво ги отличава една от друга.

Да започнем с легендите за произхода

Съществуват много истории и легенди за появата на брендито, коняка и арманяка. Една от тях е, че през XVII век испански войници, намиращи се във Франция, откриват изоставена постройка в близост до малкото градче Коняк. В постройката открили бъчви пълни с отдавна забравен гроздов сок. Напитката била толкова приятна на вкус, че се разработила технология за нейното пресъздаване.

Друга история ни разказва за това как красивият рицар и благородник Жак дьо ла Кроа Марон (винопроизводител и алхимик) улавя жена си с любовник, и в пристъп на гняв убива и двамата. Съвестта му толкова го измъчвала, че една вечер му се присънил дявола, които обещал, че го очаква и ще го вари цели два пъти в казана на грешниците. Събуждайки се на сутринта, рицарят взел слабо алкохолно вино и го дестилирал 2 пъти, затворил го в дъбови бъчви, след което го изпратил като подарък на монасите, за да се опита да изкупи греховете си. Монасите от своя страна се забавили с употребата на подаръка и по този начин се появило брендито.

А сега да продължим с разликите

За да знаем разликата между бренди, арманяк и коняк е необходимо да познаваме технологията на производство.

Брендито е група от доста силни алкохолни напитки, които се произвеждат на основата на гроздови или плодове, чрез единична или двойна дестилация. Силата на получената напитка може да варира в рамките на 40-61%. В превод от холандски, а именно те са измислили името му, бренди означава „изгорено“ вино.

Основната разлика между коняка и брендито е, че последното може да се приготви не само от грозде, но и от всякакъв друг плодов сок. За по-лесно разбиране като примери могат да бъдат посочени няколко различни вида бренди:

  • Kirschwasser е бренди от черешов сок – тъмна и плътна напитка, популярна в немскоезичния свят.
  • Calvados е прясно и възхитително ябълково бренди, което обожават във Франция.
  • Framboise е малинова версия на напитката, която има невероятен вкус и зашеметяваща свежа миризма.

Бренди може да произведе почти всеки. Няма особени изисквания за производството му. Често към него могат да бъдат добавени допълнителни съставки като орехи, билки и прочие, които да дадат допълнително очарование на напитката. Много често брендито отлежава в пластмасови, а не дървени бъчви, за да се намали цената за производство.

Може да се каже, че конякът е също вид бренди, но то се отличава значително от останалите видове. В Европа са приети стандарти, според които като коняк може да се определя напитка, която е направена във френския регион Коняк от чист гроздов сок, или от смляно, но не изстискано грозде. Във Франция има специален закон, в които са включени всички сортове грозде, от които е позволено да се произвежда коняк.

Същият френски закон гласи, че конякът не може да бъде с по-малко от 40% алкохолно съдържание. Технологията при отлежаването на коняка също е по-сложна. За да се класифицира една напитка като конят тя трябва да отлежи не по-малко от 30 месеца в дървени бъчви.

Арманякът е гордостта на французите и се счита за елитна напитка. Производството му е по-сложно и от това на коняка. Сортовете грозде, от които може да се направи арманяк са по-малко от 10, а бъчвите е задължително да са от черен гасконски дъб. При направата му е забранено да се смесва не само грозде от различни сортове, но и от различни реколти. Целта е да се запазят автентичните следи, които годината и сортът оставят във вкусовите качества на напитката.

След като се запознахте с част от технологията на производство, не е трудно и да се ориентирате в ценовите диапазони на напитките. Брендито е най-достъпно, тъй като може да се направи от всичко и няма толкова строги изискания за производство и отлежаване. Конякът е по-висок клас питие, а арманяка е за ценители и колекционери и съответно е с най-висока цена.

И след тази полезна информация, ви предлагаме да се потопите в света на брендито, коняка и арманяка. Открийте огромно разнообразие от качествени напитки на най-ниски цени в нашите магазини или на https://avanti-bg.com/