Отговорът ще те изненада и, не – не е от Шотландия

Когато чуем „уиски“ най-често си представяме зелени хълмове, стада овце и мъже в карирани полички. Да, говорим за Шотландия, родината на уискито и символ на високо качество и престиж. Но днес в света на уискито има голям съперник на класическите напитки – Япония. Колкото и странно да звучи кехлибарената течност от страната на изгряващото слънце уверено окупира челните места на най-престижните уиски рейтинги и днес ще ти разкажем защо е така.

В основата е японската философия

„Кайзен“, философията, която стои в основата на японския начин на правене на бизнес, се прилага на 100% и при дестилирането на уиски. Най-важната част от нея е непрекъснатият стремеж към експериментиране и иновации. Затова и всяка партида японско уиски е различна от предходната и както самите японци казват „Нашето уиски е динамичен продукт“. В Шотландия е точно обратното – местните дестилерии са толкова обсебени от идеята за устойчивост на напитката, че дори правят вдлъбнатини в новите си метални съдове, за да копират 1 към 1старите, които заменят.

И ако „Кайзен“ е философската разлика, на техническо ниво има още три. Това са водата, климатът и дървесината, които оказват огромно влияние върху неповторимия вкус на японските уискита.

Водата е мека и почти без минерали

Първата и най-известна дестилерия в Япония е Yamakazi. Тя е основана преди почти 100 години, през 1924 година, на мястото на стара чайна, която е съществувала векове преди това. Водата която използват е изключително мека и без минерали, които биха променили вкуса на чая, а днес – на уискито.

В Япония важната роля на водата не се изчерпва само до направата на уискито. Любопитен факт е, че там има жестока конкуренция при производството и доставките на… лед. Точно така, в японските барове се стремят всичко да е в хармония и затова не правят най-малък компромис дори и с нещо, което за нас европейците е на пръв поглед елементарно. Затова на изток ледът е „занаятчийски“ и с намалено съдържание на кислород, който би могъл да повлияе на вкуса на уискито.

Японските уискита отлежават в бъчви от японски дъб

Всеки уиски ентусиаст знае, че бъчвите, в които отлежава уискито са толкова важни, колкото и самата напитка. И докато в Шотландия все повече използват френски, американски или испански бъчви от вино, бърбън, ром или шери, то в Япония са абсолютно безкомпромисни – бъчвите трябва да са само от местния дъб Mizunara. Той е с по-пореста структура в сравнение с европейския или американския дъб и расте основно на остров Хокайдо. Освен това, за да се отреже дърво, то трябва да е на поне 200 години. Затова и се правят около 130 бъчви годишно. Поради това японските бъчви са не само безкрайно качествени, но и са много редки и съответно ценни.

Япония има четири сезона, а Шотландия два

Уиски ентусиастите се шегуват, че Шотландия има два сезона – „студен и мокър“ и „топъл и мокър“. За разлика от нея, в Япония се радват на четири ясно изразени годишни времена. Така, когато бъчвите се разширят от лятната топлина, уискито се просмуква в дървото и поема неговите аромати и характер. А когато се свият през зимата според местните напитката „спи“ и събира сили. През пролетта пък напитката е повлияна от ароматните цветя, а есенната зеленина придава неповторимо усещане за небцето. Това редуване на сезоните е ключово за неповторимите аромат и вкус на японското уиски.

Японското уиски може да се комбинира с храни

В Европа сме свикнали да пием уискито като завършек на вечерта с ядки или хубава пура. За разлика от нас в Япония успешно комбинират местните напитки с различни храни. Дори в елитните ресторанти има уиски еквивалент на европейските сомелиери, които препоръчват точното уиски за всяко ястие.

Благодарение на всичко това, японското уиски е все по-харесвано и ценено. Скоро ще ти представим и най-известните кехлибарени напитки от страната на изгряващото слънце, а до тогава можеш и сам да ги опиташ. В магазини „Аванти“ ще откриеш хитови японски уискита, а можеш да си поръчаш и онлайн на avanti-bg.com