Време е за истории от Аванти!

В света на виното има най-причудливи стандарти и измервания.

Освен съдържание на неферментирала захар, алкохол и др., все по-често се посочват калориите, които съдържа една бутилка вино. Средно те са към 700 калории за стандартна бутилка сухо вино с алкохол 12,5-13,5%. За различните видове вина с различно съдържание на захари и алкохол, калориите варират между 460 до 1440. При сухо вино с 10% алкохол е долната граница от около 500 калории. Колкото е по-висок алкохолният градус на виното, толкова по-захарно е било гроздето от което е направено и калориите са повече. За вино 14% алкохол калориите са над 740 в една стандартна бутилка (0,75 л). Горната граница над 1000 калории вече е за сладки вина. Пиячите, особено жените, които следят внимателно теглото си, трябва да се съобразяват с това.

Има ценители, които са си дали труда да изчислят колко зърна грозде има в една бутилка вино. Според сорта на гроздето в една бутилка се съдържат между 300 и 900 зърна грозде. Мерлото, например, е около 550 зърна за една бутилка. Шардонето – 600 зърна.

По света се отглеждат официално регистрирани 1368 сорта грозде за вино. Най-разпространен по света е сортът Каберне совиньон. Всеки сорт дава различен добив килограми от декар. За скъпите вина от типа single vineyard (от едно лозе), които се правят с ограничаване на добива с подрязване на пъпките на лозите, за да узрее по-добре гроздето и да даде по-богати вкусови качества във виното, добивите не надвишават 500-600 кг от декар. Средно за масовите вина добивите са около 1000 кг от декар. Но има и сортове и видове вина, които се правят от лозя с добиви и около 2000 кг от декар.

От 1 тон грозде излизат средно 600-700 стандартни бутилки вино. Става дума за истинско вино, а не за разни технологични шашми. От декар лозе, според сорта и добивите, се получават между 150 и 900 бутилки качествено вино. За масови вина от по-евтини сортове от декар може да се произведат и до 1500 бутилки.

Една стандартна дъбова бъчва (буре), в каквито отлежават качествените вина, е 225 литра и от нея се бутилират до 300 бутилки.

Стандартната бутилка вино е 0,75 л. Има половинки по 0,375 л и четвъртинки 187,5 мл. Всеки размер си има наименования:

Видовете бутилки вино.

Има малки различия по стандартите в някои страни.

  • 187,5 мл (0,2 л) – Пиколо (за двама) – сервира се в до две чаши. Най-широката употреба е в самолетите.
  • 0,375 л – половинка. Сервира се с в до 3 чаши.
  • 0,75 л – стандартна бутилка. Има над 20 вида стандартни бутилки с различна форма, предназначени за различни вина (ще стане дума по-нататък за тях). Една стандартна бутилка се сервира по правило за до трима души. Съдържанието й се побира в 4 до 6 чаши. Има чаши с различен обем, предвидени за различни видове вина. По-големите чаши могат да поберат една цяла бутилка вино, но никога не се пълнят до горе. Една стандартна бутилка трябва да се разлива в 4-6 чаши, независимо от обема им.
  • 1,5 л – Магнум. За 12 чаши. Изчислено е, че това е най-подходяща бутилка за дълго отлежаване на виното. Такива се срещат на пазара у нас, обикновено по-скъпи вина, запечатани с восък върху тапата. Има 4 типа бутилки магнум според формата на бутилкатка – кларет, бургунди, шампан, композит.
  • 3 л – Двоен магнум, равен на 4 стандартни бутилки. С този обем са най-често и картонените кутии с вино, т. нар. бег-ин-бокс.
  • 4,5 л – Джеробом (на името на юдейски цар от 10 век пр. Хр.)
  • 6 л – Империал
  • 9 л – Салманазар (на името на асирийски цар от 10 век пр. Хр.).
  • 12 л – Балтазар (на името на вавилонски цар от 6 в. пр. Хр.).
  • 15 л – Небъкъднезър (на български Нувоходоносор – на името на вавилонския цар от 7 в. пр. Хр.).

В света се произвеждат средно по 5 бутилки вино на човек.

_____

Алкохолни магазини «Аванти»

🥂 Консумирай отговорно!

🛒 65 магазина в България

🌐Поръчай online: avanti-bg.com

➡Алкохол и цигари НЕ се продават на лица под 18 години!