Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия. Това е младо вино, което се бутилира и се пуска в продажба само 6-7 седмици след прибирането на реколтата, винаги в третия четвъртък на ноември.

Но как винарите успяват да направят виното за толкова кратко време?

Отговорът се крие в специалния процес на ферментация, наречен „въглеродна мацерация“. Гроздето се поставя във вана, заедно с чепките, и не се мачка механично, а се оставя под въздействието на собствената си тежест. При този процес се отделя въглероден диоксит, който ускорява ферментацията.

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13 °C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява. Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино.

Всяка година любителите на божоле очакват с трепет новата реколка и отварянето на бъчвите се е превърнало в събитие. Този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (на френски: „Новото божоле пристигна!“).

А чакането за 2022 г. приключи!

Можете да откриете новото божоле на рафтовете на нашите магазини.

Открий най-близкия до теб магазин „Аванти“ ТУК.

Купи божоле онлайн ОТТУК.