Познаваш ли винените региони на България…

и как да избереш хубаво вино?

Днес стартираме поредицата си „Аванти виноводител“, с която ще ти помогнем да избираш хубаво вино и евентуално да блеснеш с познания. Ще ти разказваме за прекрасни вина, за местата, където те се създават, как да съхраняваме и поднасяме вино, любопитни факти за виното и още много и много интересни истории от необятния свят на любимата напитка. И така започваме с епизод 1 от новата ни поредица. Той е посветен на винарските региони в България.

Едно време обичаха да казват „На север от Стара Планина се гледа бяло грозде, а на юг – червено“. Според нас това е далече от истината и в цяла България могат да се открият страхотни не само бели и червени вина, но и прекрасни розета. Слава богу, страната ни е благословена с чудесни условия за правене на вино, на които могат да завидят държави като Франция и Италия.

Част от този късмет е фактът, че на сравнително малка територия има 5 супер характерни винарски региона – „Дунавска равнина“, „Черноморски“, „Розова долина“, „Тракийска низина“ и „Долината на Струма“. Всички те се различават по тероар, слънцегреене, почви, външни влияния и така нататък. Това дава възможности за производството на прекрасни вина със собствен характер. А ето и накратко характеристиките на всеки от тези региони.

В Дунавската равнина се отглежда всичко

Този винарски регион се намира Северна България и обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Характерен е умерено континенталният климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Разпространени са сортовете Мускат Отонел, Гъмза, Рубин, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Алиготе, Памид и др.

Произвеждат се сухи бели вина, пенливи вина по класическа технология и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус. Най-големите винарски центрове се намират в Видин, Ловеч, Лом, Лясковец, Плевен, Русе, Свищов и Сухиндол. Своеобразен „научен“ център е град Плевен, в който се намират лозаро-винарски институт и музей на виното.

Черноморието ни радва с белите си вина

Източнобългарският винарски район обхваща земите по Черноморието, Добруджа и Лудогорието. Есента е топла и продължителна, което е благоприятно за натрупването на достатъчно захари за получаването на фини бели полусухи вина. В този район се намират около 30% от лозята в България и 53% от белите сортове грозде. Най-разпространените са Димят, Ризлинг, Юни блан, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон блан и др.

Тук се произвеждат едни от най-добрите български сухи и полусухи вина, съчетаващи приятен плодов аромат, плътен вкус и елегантна свежест. Най-големите винарски изби в този район са концентрирани в Бургас, Варна, Велики Преслав, Поморие, Търговище, Хан Крум, Шумен. В този регион е и най-старата винарска изба в България – Евксиноград, която е създадена през 1891 г.

Розова долина е центърът на белите вина в Южна България

Районът на Розовата долина условно казано е разположен между Стара планина и Средна гора. Той се дели на два подрайона – Източен и Западен. Отглеждат се основно сортовете Мискет, Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне Совиньон, Совиньон бллан и Мерло. Произвеждат се главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Най-големите винарни се намират в Карлово, Славянци, Сливен, Карнобат и Сунгурларе.

Маврудът е символът на Тракийската низина

Както си личи от името този регион, известен и като Южнобългарски район обхваща по-голямата част от Тракийската низина и по-специално централната ѝ част, както и части от Сакар. В него климатът е умерено континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период на гроздето. Освен това, той е защитен от острите северни ветрове, което благоприятства получаването на богати, плътни червени вина.

Затова и тук се гледат преобладаващо червените сортове грозде като типично българския Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон, Червен мискет, Памид и други. По-важните винарски изби са в Асеновград, Брестовица, Любимец, Пещера, Пазарджик, Старосел, Първомай, Стара Загора, Нова Загора, Кортен, Ямбол, Чирпан и Хасково. „По-важните винарски изби“ обаче не са единствените бижута на тази докосната от боговете на виното долина. В тракийската низина са разпръснати десетки малки изби, които създават страхотни вина и, на които някой ден ще обърнем специално внимание, защото те го заслужават.

Широката мелнишка е легендата от долината на Струма

Югозападът е най-топлият и специфичен лозаро-винарски район на България. Разположен е в най-южната част на страната по поречието на река Струма. Специфичните климатични особености го приближават до средиземноморските области. Хълмистите терени, сравнително бедните почви, високите годишни температури и сухия климат като цяло определят сортовете, които могат да се отглеждат. А те са почти изцяло червени. Най-разпространени са Мерло, Каберне Совиньон и Широка мелнишка лоза, който е емблематичен за района от дълбока древност.

Като цяло червените вина от този район са с южен характер – наситен цвят, интензивен сортов аромат, висока плътност, богати на танини и значителен потенциал за многогодишно отлежаване. По-големите винарски изби се намират в Благоевград, Логодаж, Дамяница, Мелник, Петрич, Сандански и Хърсово.

Това беше краткото ни представяне на винените региони в България и характерните сортове за тях. В следващите епизоди на „Аванти виноводител“ очаквай да ти разкажем повече за тях като ще се спрем на избите, вината и хората, които ги правят. А до тогава не спирай да опитваш страхотни български вина, каквито ще откриеш в магазините на „Аванти“ и на https://avanti-bg.com/