Любопитни Факти - Тютюневи Изделия

… За пурите и пуретите ...
Дойде време да направим един ъпдейт за Пурите, за тяхното съхранение и избор.
Оказасе че темата за Пурите и Пуретите е доста обширна, затова я разделих на няколко етапа. Това е четвъртата поред.
Но това не е всичко......

Срязване на Пурата:
Разпалването на пурата има своите тънкости и става по определени правила.
Преди тя да се запали е необходимо да се отреже твърдият и край, известен като главичка. Това става в мястото, където заобления край на пурата започва да се заравнява. Пурата трябва да бъде перфектно отрязана, в противен случай ако ръбчето при отрязването е леко пропукано например, там се натрупва слюнка, получава се никотинов нагар, което прави пурата леко по-трапчива и леко по-лютива.
Много кубинците отхапват края на "главата", което прави краищата й наръфани, а това предизвика неравномерното горене на пурата, което променя аромата и вкуса, а освен това в устата попадат частици тютюн.
Има няколко типа рязане, които променят в значителна степен вкуса на самата пура:
- Тип гилотина - срязва главата на пурата. Трябва да е на не повече от 2,5мм от върха на пурата. Ако отворът е по-голям има опасност мантията да започне да се развива. Ако пък е прекалено малък, няма да създадете достатъчно добра вентилация, което ще направи пурата трудна за пушене. Гилотините биват едностранни или двустранни.
- Продупчване с Пънч – това е тип нож, който отрязва само кръгло капаче на върха, като не наранява цялото листо. В този случай горенето минава изцяло през средните листа. Пурата става доста по-силна, по-ароматна и гори по-бавно.
- Тип V-образно - междинното между първите две рязания.
- Кръстообразно /двойно V-образно/.
- С ножици - отрязва цялата глава.

Преди да Запалите:
За да усетите истинския аромат и вкус на пурата е добре преди да запалите да си прочистите рецепторите в устната кухина с вода или с алкохола с който ще я съчетавате. Някои препоръчват дори да си измете зъбите. Лично за мен ментовия вкус на пастата за зъби също може да промени вкуса на пурата.
Преди да я запалите я разгледайте – цвета на wrapper’a, дали е по-мазнен /при кубинските пури, поради наличието на повече етерични масла, които правят пурата съответно по-ароматна/ или по-сух, дали е тънък и нежен или по-дебел. Има някои елементи, на които също трябва да обърните внимание, а именно:
- на жилките;
- на зъбчетата – това са фините грапавини на листа;
- на жабешките очички - водните капчици, които могат да бъдат зелени до кафяви.
Опипайте я – дали е хлабаво свита или е плътна, стегнато свита, което корелира с по-силен аромат. Дали е еластична и мека и при запалването би дала добре хюмидиран пушек или е суха и трошлива.
Подушете я - дали има силен или слаб аромат, може да познаете аромата на някои подправки като какао, кедър. Ароматът може да бъде на какао, кафе, шоколад, кожа, дърво, сладко, мед, карамел, различни плодове и др.
Запалване:
С какво се палят пурите?
За запалване на пурата може да се използват:
- запалка – газова или бутанова. Бензиновите са неподходящи, тъй като променят аромата на пурата. Особено подходящи са запалките с двоен пламък;
- запалена сламка от кедрово дърво. Може да се вземе от кедровия лист който се поставя от вътрешната страна на тубоса при някои пури.
- специална дълга клечка кибрит от кедрово дърво. Изчаква се първо да изгори восъка и едва след това се поднася към пурата, тъй като отделения амоняк може да промени вкусовите качества на пурата;Как се палят пурите?
Има различни начина на палене, но тук ще се спрем на 2 от тях.
1. Първа стъпка: Пурата се поставя между палеца и показалеца, 3 и 4-ти пръст на ръката и се държи на разстояние близко до пламъка, но не и в директен досег с него. По този начин:
- се избягва почерняването и полепването на сажди по тютюна, които променят вкуса на пурта;
- пурата се загрява бавно и равномерно, което води до освобождаване на ароматните масла в тютюна.
Втора стъпка: Пурата се поставя в устата, по ъгъл около 45 градуса спрямо пламъка, който се държи на разсояние от около 1см и и леко се всмуква, при което пламъка се прехвърля върху пурата. След всяко всмукване се тя завърта на около 90 градуса, с цел да се разпали равнимерно.
Трета стъпка: За да се уверим че пурата е равномерно запалена се поглежда стъпалото и леко се духва върху него. То трябва да е равномерно червено.
Червърта стъпка: Направете няколко леки, бързи дръпвания, с което ще изгоните събралият се по време на паленето дим във вътрешността на пурата, който не е с достатъчно добри вкусови качества.
2. Студено палене – при него се пропуска втората стъпка от горния метод.
Някои афисионадо препоръчват при първата стъпка пурата да се държи в директен контакт с пламъка.
Ако сте оставили пурата си за по-дълъг период, без да я пушите, преди да я запалите отново, отстранете пепелта и овъглените краища. След което дръпнете и изпуснете няколко пъти, за да отстраните застоялия вкус.
Ако пурата ви изгасне, което става най-често в последната и трета, може да я запалите отново, като преди това с гилотината отрежите изгорелия край. Казват, че изгасналата пура е като мъртвата любов – трудно се пали и никога не е същата.
Пушене:
И при пушенето има някои правила, а именно:
Изберете подходящият момент в който може да се отпусните и да се наслаждавате спокойно на пурата си;
Никога не поглъщайте дима дълбоко!
Дърпаите леко и оставете дима да се завърти около езика и небцето, като концентрирате вниманието си върху вкуса и аромата му.
Задръжте дима в устата си няколко секунди, за да усетите различните нюанси на аромата и вкуса.
След като пурата се затопли, лепилото на хартиения пръстен се отпуска и той пада сам. Ако това не стане-го отстранете, като внимавате тъй като понякога той е залепен
за мантията и при дърпане е възможно да я нараните.
След всяко дърпане, оставяйте пурата да си почине поне за 20-30секунди. Така ще избегнете прекаленото и нагорещяване, а колкото по-хладен е дима, толкова по-истински е вкусът на пурата
Пепелта на пурите никога не се изтръсква, както се прави с цигарите. Просто я оставете свободно да падне в пепелника или я съборете, като завъртите пурата леко в пепелника.
Опитвайте се да задържите над 1 см от пепелта върху пурата. Това прави дима по-свеж.
Някои предпочитат да не допушват последната трета на пурата, където тютюнът е много по-концентриран. Други, които предпочитат по-силния вкус, се наслаждават именно на тази последна част от пурата.
Средно за изпушването на една пура са необходими 45-60 минути. Изпушването на една от по-големите пури може да отнеме час и полвина до 2-3 часа.
Пурата никога не се загася като цигара с притискане в пепелника, тъй като това предизвиква токсични изпарения. Тя, като Ваш добър приятел заслужава достойна и естествена смърт. Просто я оставете в пепелника, и скоро тя ще си отиде /индиянците са вярвали, че както димът напуска пурата, така и душата напуска тялото/.

Д-р Галин ГАНЧЕВ