Любопитни Факти - Алкохол

Как да сервираме уискито?
За тези, които засега не са наясно как се пие уиски, тази статия би била добър помощник, с който да впечатлите шефа, да засенчите приятел „разбирач“, да придобиете някакви нови знания или да покажете на баща си, колко сте пораснал.

Що се отнася до това как се пие уискито, отговорът е много ясен – внимателно и най-важното с уважение.
Хората, които наистина разбират от уиски предпочитат така наречения сух скоч, без лед. Все пак далеч по-популярни са вариантите “on the rocks” и “long-drink”.
Първия вариант е добре известен — уиски по избор с лед. Малко известен факт обаче е препоръката да се пие малкото уиски (40 или 50мл.) с не повече от 2 бучки лед а голямото (80 или 100мл.) с 3.
Докато сме на тема лед и култура, един важен канон (често не следван) появил се по времето на коктейлната революция е когато уискито се пие чисто или примесено със сода леда да е задължително на бучки. Когато говорим за коктейли обаче нещата седят точно обратното — в коктейлите, в който участва уиски, леда задължително трябва да е натрошен. В официалните коктейлни събирания се смята за добра домакинска култура ако на масата има и от двата вида лед в зависимост от предпочитанията и вкусовете на гостите.
Преди хранене се препоръчва да се пие младо и леко уиски. Най-подходящо е шотландското едномалцово уиски. Можете да изберете и младите уискита, произведени на островите Orkney или Islay. По-голямата част от ирландските уискита, както и младият бърбън са подходящи като аперитив.
След хранене истинският любител на уиски може да да посвети повече от час на любимото си уиски, пиейки го на малки глътки. Положителното влияние, което напитката оказва върху храносмилането е станало известно след появата на шотландското едномалцово уиски и на американския бърбън single barrel (от една бъчва).
Старите и вековни малцови шотландски уискита (single malt) са много подходящи за храносмилането. Колкото до бърбъна, Tennesee или Rye, както и уискито от един барел (cask strenght), те ще имат същия ефект върху храносмилането едва след като отлежат 7-8 години.
Според шотландската традиция висококачественото уиски се сервира така: чаша уиски се поднася с чаша вода. Всеки сам смесва напитката както иска. Ако уискито не е с много добро качество, се пие с газирана вода или се добавя лед.
Пиенето на уиски с вода е шотландска традиция, в Ирландия се пие чисто, без да се смесва с нищо. Шотландците добавят вода или сода ("straight") или кубчета лед ("on the rocks").
Когато се съчетава с храна, към уискито можете да поднесете стриди, дивеч или пушена риба.
За да изпитате максимално удоволствие от пиенето на малцово уиски, не добавяйте нищо. Пие се в чист вид и на стайна температура.
При пиенето на уиски шотландците следват принципа на петте "S" Sight, Smell, Swish, Swallow, Splash. Първо се преценява цвета на напитката и нейната плътност. Помирисва се, след което се отпива малка глътка, за да усети вкуса на уискито и се преглъща. Разрежда се с вода, за се разкрият напълно вкусовите му качества.
Чашата за уиски трябва да е прозрачна, с цилиндрична форма и дебело дъно, за да разкрие всички качества на напитката. Не се пълни повече от 1/3 и никога не се пие на един дъх.
В Ирландия уискито може да бъде предложено с чай, с кафе или със сметана. Американският бърбън се сервира с газирана вода. Младото уиски е подходящо за коктейли. Американското и канадското уиски се смесват с мента или с различни ликьори. Но при пиенето на уиски няма правила и ограничения, всеки сам решава как да му се наслаждава. И като за край 50 грама уиски съдържат 104 калории – по-малко от чаша червено вино или половин литър бира.
Rosi21, Мarica